Sauda Fjordhotells historie

Sauda Fjordhotell er et erværdig gammelt hotell, som ligger utrolig flott til med fjorden i forhagen og fjellet i bakhagen. Og egne nattlige gjester 😉

Bakgrunn

I 1912 begynte planleggingen av dette hotellet. Det var Erik Berentsen, formannen i Stavanger Turistforening som var pådriveren, og han mente at denne bygda var perfekt for rekreasjon og reiseliv. Tomten kjøpte han for den nette sum av 17.250 kr. Erik Guettler var han som fikk jobben til å tegne hotellet, og han tegnet det i den populære Jugendstilen.

Det ble brukt vann fra Risvollsfossen til strøm, og hotellet ble betraktet som topp moderne med sentraloppvarming, innlagt vann på alle rommene og med bad og dusj i alle etasjer. Det var til sammen 43 gjesterom.

Første verdenskrig

Hotellet ble åpnet påsken 1914 med navnet Sande turisthotell. Det gikk veldig bra i starten, men på grunn av første verdenskrig så gikk besøkstallene ned. Det hjalp ikke at det var fryktelig kaldt vinteren 17/18 og fjorden var igjenfrosset som gjorde det vanskelig å komme seg til Sauda. I tillegg tok Sauda Kommune å gjorde det enda vanskeligere med å innføre en streng alkoholpolitikk. De inndrog skjenkeløyvet som gjorde at Stavanger Turistforening gav opp driften.

Hotellet ble solgt videre til Alexander og Undi Pettersen fra Bergen. I 1930 ble det opprettet båtforbindelse med Holland som gjorde at tallene tok seg opp igjen. I 1931 ble Dollarvegen bygd ferdig, som er veien mellom Sauda og Ropeid.
Den mest kjente som har bodd på hotellet den gang var Kronprins Olav som var på gjennomreise i 1936.

Det ble enklere å komme seg til Sauda, men det var fremdeles problemer. På grunn av manganrøyken fra fabrikken fikk Sauda mye negativ omtale og det var mange som fikk lungebrann, som gjorde at folk ikke tørte å feriere i Sauda. Alexander Pettersen døde av lungebrann i 1936 og Undi solgte hotellet til amerikanere i 1937.

Andre verdenskrigen

Da andre verdenskrig startet i 1939 ble også denne gang Sande Turisthotell hardt rammet. Det ble likevel satt i gang ett moderniseringsarbeid i 40/41. Men 19. Desember i 41 tok de tyske okkupantene over hele hotellet og gjorde det om til bosted for tyske ingeniører og offiserer. Hele hotellet ble dekket med et stort grønt nett for å skule det for eventuelle bombeangrep. Tyskerene tok ikke godt vare på hotellet og hadde store skader da krigen tok slutt i 1945.

Etterkrigstiden

Amerikanerene startet et nytt oppussing prosjekt, og bygde tennisbane for å lokke til seg rikmannsfolk. De endret også navn til Sauda Fjord Hotel. Men i 1979 ville ikke amerikanerene mer og solgte det videre til ti lokale investorer. Siden har der vært litt skiftende eiere inntil vi – Berit Urheim, Harald Urheim, Kjetil Urheim og Roy Kenneth Heggø, i påsken 2017 kjøpte opp hotellet, og håper på mange gode år her i bunden av den vakre Sauda Fjorden.

Obersten

Så for en annerledes historie: Sauda Fjordhotell har som mange andre gamle hoteller, egen spøkelseshistorie. Det sies at en ung og lovende Oberst bodde på 315. Han var kjekk og hadde kone, men han var kjent for å være en «player». Dette ble kona lei av og gikk fra han. Dette gjorde at Obserten fikk kjærlikhetssorg og hengte seg på rommet sitt. Han går derfor igjen på hotellet.
Det har vært mange mediumer på hotellet i etterkan som har bekreftet at han fremdeles er her, og noen sier at konen går igjen også fordi hun ikke taklet at han endte livet sitt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *